СТАНДАРТИЗАЦІЯ ЯК ЕЛЕМЕНТ ЯКОСТІ ТА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПРОДУКЦІЇ У МЕХАНІЗМІ ЇХ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/mdes/2024-11-28

Ключові слова:

cтандартизація, якість продукції підприємства, управління якістю продукції, системи управління якістю, механізм підвищення якості та конкурентоспроможності продукції

Анотація

У статті висвітлено основні етапи еволюційного розвитку стандартизації в контексті поширення глобалізаційних процесів у світі. Виявлено, що розвиток стандартизації актуалізувався разом з технічним вдосконаленням життя у людському суспільстві., взаємна пов’язаність стандартизації та інновацій приводила до економічного розвитку cуб’єків господарювання. Висвітлено основні етапи формування та розвитку стандартизації в Україні. Проаналізовано позитивні та негативні моменти, пов’язані із запровадженням міжнародних стандартів у практиці господарської діяльності вітчизняних підприємств та їх вплив на якість продукції. Охарактеризовано еволюцію  стандартів ISO щодо управління якістю продукції. Виділено роль стандартизації у нормативно-методичному забезпеченні механізму формування і підвищення якості та конкурентоспроможності продукції підприємств

##submission.downloads##

Опубліковано

28.03.2024

Як цитувати

ВЛАСЕНКО, І. (2024). СТАНДАРТИЗАЦІЯ ЯК ЕЛЕМЕНТ ЯКОСТІ ТА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПРОДУКЦІЇ У МЕХАНІЗМІ ЇХ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ. MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, (1), 195–200. https://doi.org/10.31891/mdes/2024-11-28