ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ВІТЧИЗНЯНОЇ ПИВОВАРНОЇ ГАЛУЗІ: ТЕНДЕНЦІЇ ЗМІН ТА ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ АНТИКРИЗОВИХ ЗАХОДІВ

Автор(и)

  • Сергій Анпілогов Голова Наглядової Ради «Луцький пивоварений завод «Земан»
  • Ольга Гарафонова ДЗВО «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» https://orcid/org/0000-0002-4740-7057

DOI:

https://doi.org/10.31891/mdes/2022-5-1

Ключові слова:

пивоварна галузь, пиво, заходи, антикризові заходи

Анотація

На сьогодні важливим завдання функціонування багатьох галузей України залишається формування стратегічного потенціалу розвитку та конкурентних переваг. В умовах діджиталізації та трансформаційних процесів, а також світових глобалізаційних процесів проблема якості продукції є однією з найважливіших. Саме завдяки високій якості продукції формуються конкурентні переваги виробників. Якість товарів та послуг спричинена вимогами та потребами споживачів, які і формують конкурентні позиції на ринку. В умовах мінливого зовнішнього середовища (воєнні дії, нестабільність економіко-політичного стану в країні) та для комерційної діяльності більшості вітчизняних компаній важливим є не просто вижити в умовах сьогодення на вітчизняному ринку, але й підтримувати свою високу конкурентоспроможність на світових ринках. Незважаючи на складні умови функціонування для вітчизняного бізнесу, ключовим питанням залишається підтримка якості та напрямів розвитку компаній із застосуванням антикризових заходів.

Вітчизняний ринок пива був, є і буде завжди динамічно розвинутим. На сьогоднішній день важкий економічний та політичний стан в країні, спад попиту та купівельної спроможності громадян спричинили падіння обсягів виробництва не тільки пива, а й інших алкогольних напоїв. Але щоб утримувати позиції лідера на ринку вітчизняним виробникам пива необхідно «йти в ногу» з часом, відповідати сучасним вимогам. Якість продукції забезпечує основу формування конкурентної позиції компанії, стає основою побудови ефективної системи управління якістю та стратегічного потенціалу компаній.

Посилання

https://pivnoe-delo.info/2021/04/15/brdo-provel-analiz-ukrainskoj-pivovarennoj-otrasli-i-podgotovil-programmnyj-dokument/ - Pyvnoe delo. Mezhdunarodnыi analytycheskyi zhurnal.

Chy staly ukraintsi menshe pyty? Yak viina zminyla alkoholni zvychky i yak reahuie rynok? - - https://www.volynnews.com/news/all/chy-staly-ukrayintsi-menshe-pyty-yak-viyna-zminyla-alkoholni-zvychky-i-iak/

https://pro-consulting.ua/ua - Dani Pro-consulting - marketynhovi doslidzhennia i biznes-konsaltynh

http://kh.ukrstat.gov.ua/index.php/vyrobnytstvo-osnovnykh-vydiv-promyslovoi-produktsii-schorichno - Statystychnyi shchorichnyk Ukrainy

http://ukrpivo.com/ - dani haluzevoi orhanizatsii «Ukrpyvo»

Lysova Kh. Pinnyi eksport: chomu prodazhi ukrainskoho pyva za kordon pochaly zrostaty [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: https://mind.ua/publications/20200153-pinnij-eksport-chomu-prodazhi-ukrayinskogo-piva-za-kordon-pochali-zrostati

Harafonova O.I. Formuvannia potentsialu upravlinnia yakistiu vitchyznianykh biznes-orhanizatsii yak rozvytok systemy marketynhu v umovakh didzhytalizatsii Visnykh Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu. 2021. №2. S.40-47.

Vitrenko N.S. Problemy ta perspektyvy rozvytku rynku pyva Ukrainy. -Internauka. 2018. No 1(2). S. 11-17. [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: https://www.inter-nauka.com/uploads/public/15157517113750.pdf

Tekhnolohiia vyrobnytstva pyva [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: http://foodtecnology.info/tehnologiya-vyrobnytstva-pyva

Derzhstat Ukrainy. Kompleksni statystychni publikatsii. Statystychnyi zbirnyk «Ukraina u tsyfrakh». [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/ Arhiv_u/01/Arch_ukr_zb.htm

Liashko K. Doslidzhennia ukrainskoho rynku pyva: tendentsii ta prohnoz [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: https://koloro.ua/ua/blog/issledovaniya/issledovanie-ukrainskogo-rynka-piva.html

https://kucurubska-gromada.gov.ua/news/1628146860/ - Zastosuvannia systemy NASSR v Ukraini

https://www.epravda.com.ua/publications/2018/06/5/637081/ - Kultura spozhyvannia: chomu roste spozhyvannia kraftovoho pyva i v chomu yoho perevaha nad masovym?

https://www.beer.ua/novyny/analityky-nazvaly-desiatku-naydorozhchykh-pyvnykh-brendiv-za-2022-rik/ - Analityky nazvaly desiatku naidorozhchykh pyvnykh brendiv za 2022 rik

##submission.downloads##

Опубліковано

29.09.2022

Як цитувати

Анпілогов, С. ., & Гарафонова, О. (2022). ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ВІТЧИЗНЯНОЇ ПИВОВАРНОЇ ГАЛУЗІ: ТЕНДЕНЦІЇ ЗМІН ТА ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ АНТИКРИЗОВИХ ЗАХОДІВ. MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, (3), 8–19. https://doi.org/10.31891/mdes/2022-5-1