ЗБЕРЕЖЕННЯ ПОТЕНЦІАЛУ СТІЙКОСТІ І КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ВІТЧИЗНЯНИХ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ВІЙНИ
DOI:
https://doi.org/10.31891/mdes/2024-13-36Ключові слова:
стійкість, конкурентоспроможність, потенціал, аграрні підприємства, сільськогосподарський бізнесу, збереження, відновлення, зміцнення, управління підприємствами, інструментарій, виклики, ризики, загрози, війна, нестабільністьАнотація
У дослідженні у фокусі уваги перебуває проблематика управління розвитком вітчизняних аграрних підприємств. Попри збільшення обсягів виробництва і реалізації сільськогосподарської продукції, зростання фінансово-економічної ефективності аграрного бізнесу і посилення його ролі та ваги у національній економіці України, під час повномасштабної війни істотно знизився потенціал стійкості та послабилися конкурентні позиції вітчизняних аграрних підприємств. Метою дослідження визначено обґрунтування шляхів та засобів збереження потенціалу стійкості, а також встановлення інструментарію зміцнення конкурентоспроможності вітчизняних аграрних підприємств в умовах війни. Ідентифіковано головні проблемні аспекти щодо збереження потенціалу стійкості та забезпечення конкурентоспроможності аграрних підприємств України в умовах війни. Визначено засоби посилення потенціалу стійкості та зміцнення конкурентоспроможності вітчизняних аграрних підприємств в умовах війни і на етапі повоєнної відбудови національної економіки України.