ДОСЛІДЖЕННЯ ПОТЕНЦІАЛУ СФЕРИ ПЕРЕРОБКИ ПРОДОВОЛЬСТВА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
DOI:
https://doi.org/10.31891/mdes/2022-4-18Ключові слова:
сфера переробки, продовольство, продовольча безпека, харчова промисловістьАнотація
У статті проаналізовано сучасний стан та основні проблеми галузі переробки продукції харчової галузі. Встановлено, що Україна має потужний потенціал, який забезпечить продовольчу безпеку не тільки власну, а й світову. Наголошено на тому, що майбутнє екологічне завдання для агропродовольчої галузі полягає у задоволенні зростаючого попиту як на продукти харчування, так і на інші продукти на основі біологічної сировини (включаючи біопаливо та біоенергію) в умовах природних обмежень системи (наприклад, простір, викиди, дефіцит води, енергії, поживних речовин та мінерали) . Відмічено, що, такий підхід не дозволить України досягти стійкого зростання в галузі. Одним з потенційних рішень для харчового сектору є дослідження потенціалу сировини, яка в даний час майже не використовується у виробництві продуктів харчування. Визначено стратегічні напрями щодо вдосконалення системи зберігання продовольства в Україні зокрема: сировина (якими б досконалими не були післязбиральні операції, неможливо отримати високу віддачу від неякісної сировини); пакувальні станції та первинна обробка; переробка, яка не тільки робить товари їстівними тривалий період часу (іноді – роками), але й додає їм економічної цінності та веде до суттєвого зменшення втрат; системи швидкого транспортування та контейнеризація; переробка нетоварної сировини та відходів.
Посилання
Buriak R.I., Kuzmenko S.V. Prodovolcha bezpeka Ukrainy v umovakh yevrointehratsii. Innovatsiina ekonomika. 2018. № 1-2. S. 20-26.
Lahodiienko V.V., Bohdanov O.O. Stan ta perspektyvy rozvytku pidpryiemstv miaso-molochnoi promyslovosti Ukrainy. Ukrainskyi zhurnal prykladnoi ekonomiky. 2019. Tom 4. № 2. S. 123-129. DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2019-4-33.
Iehorov B.V., Lahodiienko V.V., Kordzaia N.R. Udoskonalennia orhanizatsiino-ekonomichnoho mekhanizmu formu-vannia rehionalnoi systemy prodovolchoho zabezpechennia. Visnyk KhNAU. Seriia "Ekonomichni nauky" : zb. nauk. pr. / Khark. nats. ahrar. un-t im. V.V. Dokuchaieva. Kharkiv : KhNAU, 2020. № 3. S. 317-331. DOI: 10.31359/2312-3427-2020-3-317
Zbarskyi V.K., Yeremenko D.V. Problemy rozvytku ahrarnoho sektoru ta formuvannia prodovolchoi bezpeky Ukrainy. Zbirnyk naukovykh prats Tavriiskoho derzhavnoho ahrotekhnolohichnoho universytetu (ekonomichni nauky). 2017. № 1-2. S. 223-231.
Artimonova I.V.Obgruntuvannia stsenariiv rozvytku silskoho hospodarstva v aspekti zabezpechennia prodovo-lchoi bezpeky. Visnyk ahrarnoi nauky. 2018. № 2. S. 72-80.
Kolomytseva O.V., Shevchenko N.V. Prodovolcha bezpeka rehionu v konteksti vykorystannia Smart-tekhnolohii v APK. Zbirnyk naukovykh prats Cherkaskoho derzhavnoho tekhnolohichnoho universytetu. Seriia : Ekonomichni nauky. 2019. Vyp. 55. S. 74-83.
Pchelianska H.O.Formuvannia infrastruktury prodovolchoi bezpeky. Ekonomika. Finansy. Menedzhment: ak-tualni pytannia nauky i praktyky. 2018. № 4. S. 68-80.
Lahodiienko V. V., Zavhorodnii A. V., Shapovalova I. O. Tekhnolohichni innovatsii v zabezpechenni konkurentospro-mozhnosti pidpryiemstv kharchovoi promyslovosti. Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences. 2020, № 6. S. 291-397. DOI: 10.31891/2307-5740-2020-288-6-48
Babych M.M. Problemy zabezpechennia prodovolchoi bezpeky v Ukraini. Ahrosvit. 2017. №3. S. 32—39.
Kotykova O., Babych M., Pohorielova O. Food loss and waste along the value chain of food products in Ukraine. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal, 2020. Vol. 6, No. 3, pp. 191-220. eISSN2414-584kh. URL: https://are-journal.com/index.php/are/article/view/344/258
Langelaan H.C., PereiradaSilva F., ThodenvanVelzen U., Broeze J., Matser A.M., Vollebregt M., Schroën K. Technology options for feeding 10 billion people – Options for sustainable food processing. European Union. 2013. ISBN 978-92-823-5122-2, Brussels, October 2013.