ЕНЕРГЕТИЧНА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ: ДРУГИЙ РІК ВІЙНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/mdes/2024-11-17

Ключові слова:

енергетична безпека, енергетичні ресурси, енергоефективність, енергозабезпечення

Анотація

У статті розглядається питання енергетичної безпеки України в контексті сучасного світового енергетичного ландшафту. Зазначається, що Україна стикається з численними викликами, такими як залежність від імпортних ресурсів, технологічна відсталість, низька енергоефективність, і потенційні загрози з боку країни агресора. Автор у статті розглядає комплекс факторів від яких залежить стабільність та надійність енергетичного сектору країни. Стаття пропонує аналіз сучасного стану енергетичної безпеки, виявлення ключових викликів та пропонує шляхи їхнього вирішення. Зокрема, розглядаються стратегії диверсифікації постачання, розвиток внутрішніх ресурсів та сприяння енергоефективності. Автор вказує, що енергетична безпека України залежить від таких факторів, як геополітичне положення, наявність енергетичних ресурсів, інфраструктура та технології, енергоефективність та залежність від імпортних постачальників. Розуміння цих факторів допомагає визначити потенційні загрози та розробити стратегії забезпечення енергетичної безпеки України.

У статті автор акцентує увагу на важливості енергетичної безпеки для стабільності та розвитку країни і пропонує конкретні рекомендації для політичних, економічних та соціальних діячів для поліпшення ситуації у цій сфері. Зазначено, що Україна має значний потенціал у виробництві різних видів енергетичних ресурсів, які визначають її енергетичну самодостатність та впливають на енергетичну безпеку. Основними внутрішніми енергетичними ресурсами України є електроенергія, ядерна та теплова енергетика, а також відновлювані джерела енергії. У статті наводяться факти руйнації інфраструктури енергетичного сектору країни в наслідок російсько-української війни. Автор виділяє роль відновлюваних джерел енергії, які є важливим чинником для зменшення залежності від імпорту та зменшення викидів парникових газів. Однак, ворожі атаки також пошкодили або знищили багато об'єктів відновлюваної енергетики. У статті наводиться автором докладна інформація про стан електроенергетики, теплової енергетики, відновлюваних джерел енергії та інфраструктури електропередачі України під час воєнних дій. Висвітлюються потужність та стан різних об'єктів, а також збитки, завдані ворогом. З цього виникає розуміння сучасного стану енергетичної безпеки України та викликів, з якими країна стикається під час воєнних дій.

Посилання

International Energy Agency. (2023). "Ukraine Energy Outlook." Paris: IEA.

Analitychna dovidka Tsentru Razumkova «Pro stan enerhosystemy Ukrainy u 2022–2023 rokakh». URL : https://razumkov.org.ua/napriamky/ energetyka

Yenikeyeff, S. M., & Pirani, S. (2019). "Ukraines Gas Sector: Making the Case for Reforms." Oxford Institute for Energy Studies.

European Commission. (2022). "Energy Security Strategy: Fostering Diversification and Resilience." Brussels: European Commission.

Samadi, S., & Sadorsky, P. (2020). "Assessing the impact of renewable energy consumption on economic growth and CO2 emissions in OECD and non-OECD countries." Renewable Energy, 145, 1465-1475.

Ministry of Energy and Environmental Protection of Ukraine. (2023). "National Energy Strategy of Ukraine until 2035." Kyiv: MEEPU.

Enerhetychna bezpeka Ukrainy: perspektyvna model upravlinnia ryzykamy : monohrafiia / [O. M. Sukhodolia, Yu. M. Kharazishvili, H. L. Riabtsev] ; za red. O. M. Sukhodoli. – Kyiv : NISD, 2023. 152 c.

##submission.downloads##

Опубліковано

28.03.2024

Як цитувати

ЛІСОВИЙ, А. (2024). ЕНЕРГЕТИЧНА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ: ДРУГИЙ РІК ВІЙНИ. MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, (1), 124–129. https://doi.org/10.31891/mdes/2024-11-17