ТЕОРЕТИКО-ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/mdes/2024-13-34

Ключові слова:

продовольча безпека, регіональні фактори, агропродовольчі системи, інфраструктура, кластерний аналіз

Анотація

Статтю присвячено дослідженню проблем забезпечення продовольчої безпеки в Україні з урахуванням регіональних особливостей. Метою дослідження є аналіз, систематизація, узагальнення та удосконалення наявних теоретико-методичних засад щодо забезпечення продовольчої безпеки на регіональному рівні. Зазначено, що продовольча безпека є важливою складовою національної безпеки, і можливості її досягнення залежать від природно-кліматичних, ресурсних та соціально-економічних факторів, специфічних для кожного регіону країни. У статті проаналізовано роль світових продовольчих альянсів у забезпеченні продовольчої безпеки, на прикладі міжнародних організацій, таких як Альянс проти голоду та недоїдання (ААНМ) та Глобальний альянс з продовольчої безпеки (GAFS). Досліджено вплив природно-аграрних зон України на формування агропродовольчого потенціалу країни та визначено ключові регіони з найбільшим вкладом у виробництво сільськогосподарської продукції. Визначено ключові індикатори оцінки рівня продовольчої безпеки, серед яких фізична та економічна доступність продовольства, його якість та безпека, а також потенціал сталого розвитку агропродовольчих систем. Результати досліджень показують, що регіональні відмінності у рівні споживання основних продуктів харчування впливають на продовольчу безпеку країни. Дослідження дозволило відокремити чотири продовольчих регіональних кластери за ступенем продовольчого самозабезпечення: І кластер – група з 7 адміністративно-територіальних областей із високим рівнем самозабезпечення продовольчої безпеки (Вінницька, Волинська, Житомирська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська та Хмельницька області), інтегральний коефіцієнт самозабезпечення продовольством знаходиться у межах 0,64-0,88; ІІ кластер –7 адміністративно-територіальних областей України із середнім рівнем самозабезпечення продовольчої безпеки (Івано-Франківська, Кіровоградська, Львівська, сумська, Херсонська, Черкаська, Чернігівська області), значення інтегрального коефіцієнту самозабезпечення продовольством знаходиться у діапазоні 0,66-0,79; ІІІ кластер – 2 адміністративно-територіальних області (Закарпатська, Чернівецька), із значенням інтегрального показника продовольчої безпеки 0,66-0,77; ІV кластер – 8 адміністративно-територіальних областей із низьким рівнем продовольчого самозабезпечення (Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Київська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Харківська), значення інтегрального коефіцієнту продовольчого самозабезпечення на рівні 0,42-0,63.

##submission.downloads##

Опубліковано

29.08.2024

Як цитувати

КУЗЬОМА, В., & КОВАЛЕНКО, Д. (2024). ТЕОРЕТИКО-ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ. MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, (3), 242–249. https://doi.org/10.31891/mdes/2024-13-34