ІННОВАЦІЙНІ БІЗНЕС-МОДЕЛІ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ: МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД І МОЖЛИВОСТІ АДАПТАЦІЇ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Бінжу ХУАН Харківський національний економічний університету імені Семена Кузнеця https://orcid.org/0009-0000-4824-7465
  • Олена РЕВЕНКО Харківський національний економічний університету імені Семена Кузнеця https://orcid.org/0000-0003-0110-7291

DOI:

https://doi.org/10.31891/mdes/2024-13-22

Ключові слова:

аграрний сектор, бізнес-модель, інноваційний розвиток, конкурентоспроможність, цифрове землеробство

Анотація

У сучасних умовах глобалізації та прискорення технологічних змін аграрний сектор стає важливою платформою для впровадження інноваційних бізнес-моделей. Інновації є ключовим фактором підвищення ефективності виробництва, покращення якості продукції та зниження негативного впливу на довкілля.

Міжнародний досвід, зокрема досвід країн Сполучених Штатів Америки (далі – США) та Європейського Союзу (далі – ЄС), демонструє значний успіх у використанні інновацій у агропромисловому комплексі, проте питання адаптації цих моделей до умов України залишається відкритим і вимагає ґрунтовного аналізу.

Стаття присвячена розгляду міжнародного досвіду інноваційних бізнес-моделей в аграрному секторі та можливості його адаптації в Україні.

Визначено, що адаптація інноваційних бізнес-моделей в аграрному секторі України є критично важливим кроком на шляху до підвищення конкурентоспроможності українського сільського господарства на світовій арені.

Проаналізовано бізнес-моделі в аграрному секторі успішних інноваційних міжнародних практик країн ЄС та США з метою їх адаптації до українських умов.

Встановлено, що Україна має значний потенціал для впровадження інноваційних бізнес-моделей, завдяки своїм природним ресурсам і сільськогосподарським традиціям. Проте для їх успішної адаптації необхідно враховувати певні чинники, такі як: інфраструктурні виклики, фінансову підтримку та інвестиції, кадровий потенціал, правове регулювання та політику, циркулярну економіка.

Доведено, що впровадження міжнародного досвіду та технологій дозволить оптимізувати виробництво, знизити витрати та збільшити стійкість до економічних викликів. Проте для успішної реалізації цих моделей необхідно подолати низку внутрішніх бар’єрів, таких як недосконала інфраструктура, недостатня кількість інвестицій і брак кваліфікованих кадрів.

Акцентовано увагу на тому, що перспективи впровадження інновацій є досить широкими, і Україна має всі шанси стати лідером у регіоні з використання сучасних бізнес-моделей в аграрному секторі.

##submission.downloads##

Опубліковано

29.08.2024

Як цитувати

ХУАН B., & РЕВЕНКО O. (2024). ІННОВАЦІЙНІ БІЗНЕС-МОДЕЛІ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ: МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД І МОЖЛИВОСТІ АДАПТАЦІЇ В УКРАЇНІ. MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, (3), 168–172. https://doi.org/10.31891/mdes/2024-13-22