КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ СТІЙКОСТІ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - ЛУПАК, Руслан; БАРАНЯК, Ігор; МИКИТИН, Олег (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
У статті обґрунтовано концептуальні засади забезпечення соціально-економічної стійкості територіальних громад України в умовах зростання соціально-економічної нестабільності, воєнних викликів та необхідності підвищення ефективності діяльності органів місцевого самоврядування. Сформовано структурні елементи концептуальних засад забезпечення соціально-економічної стійкості територіальних громад. Запропоновано архітектуру системи забезпечення соціально-економічної стійкості територіальних громад, яка включає концептуальний, методологічний, суб’єктно-об’єктний і аналітико-результативний рівні, що визначають логіку побудови та функціонування системи управління місцевим розвитком. Обґрунтовано зміст кожного структурного рівня, визначено їх функціональне призначення та особливості імплементації у практику управління територіальними громадами. Розроблено матрицю взаємовпливу складових системи забезпечення соціально-економічної стійкості територіальних громад, яка відображає характер (визначальний, прямий, опосередкований) взаємозалежності між економічною, соціальною, фінансовою, інституційною та безпековою складовими.