АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЄС - СВИНАРЕНКО, Дмитро (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
Враховуючи зростання запиту на вищу освіту (ВО) та розширення її ролі у сучасній економіці, а також численні перешкоди, стратегічно важливим для всіх країн є підвищення рівня результативності функціонування цього сектору. Особливу увагу розвитку ВО приділяє ЄС, що необхідно для забезпечення соціально-економічних трансформацій та утримання світового економічного, наукового, культурного лідерства. Важливою проблемою для ЄС є забезпечення ефективного функціонування ВО у контексті сучасної економічної проблематики. Метою роботи є здійснення загального аналізу показників результативності функціонування сектору ВО на рівні ЄС. Це є важливим для України з точки зору євроінтеграційного курсу та реформування ВО. Враховано загальне спрямування європейського курсу розвитку ВО, наростання активності освітньої політики ЄС, що зумовлено спільними перешкодами і проблемами для всіх країн-членів (демографічний спад, безробіття, нерівний доступ до навчання тощо). Аналізом результативності функціонування сектору ВО на рівні ЄС охоплено: чисельність населення з ВО за статусом зайнятості; динаміку частки населення з ВО за віковими групами; динаміку чисельності випускників ВО, у тому числі на 1000 жителів; динаміку чисельності випускників за рівнями ВО; динаміку рівня зайнятості робочої сили з ВО у високотехнологічному секторі ЄС; динаміку частки випускників ВО за напрямами науки, математики, інформатики, інженерії, виробництва та будівництва на 1000 осіб населення віком 20-29 років з розподілом за рівнями ВО, а також показники економічної активності населення. Наголошено на зростанні попиту на висококваліфікованих фахівців і значущості ВО з точки зору працевлаштування. Зроблено висновки щодо розширення компетенцій ЄС щодо забезпечення результативності ВО, що проявляється у ряді заходів його освітньої політики.