СТІЙКІСТЬ ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА МЕХАНІЗМИ АДАПТАЦІЇ В УМОВАХ НОВИХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ - ВАЛІЄВ, Shahnur Khagani (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
Метою дослідження є аналіз стійкості фінансових ринків в умовах нових глобальних викликів та обґрунтування комплексної системи адаптаційних механізмів, спрямованих на зміцнення ліквідності, прозорості, інституційної довіри та здатності фінансової системи поглинати шоки. У статті розглянуто вплив геополітичної фрагментації, інфляційного тиску, боргових ризиків, небанківського фінансового посередництва, приватного кредиту, цифрових активів, штучного інтелекту, кіберризиків і кліматичного переходу на функціонування фінансових ринків. У дослідженні використано системний огляд літератури, порівняльний інституційний аналіз, картування макрофінансових ризиків, узагальнення офіційних статистичних звітів та концептуальне моделювання. Інформаційну базу становлять матеріали Міжнародного валютного фонду, Банку міжнародних розрахунків, Ради з фінансової стабільності, Федеральної резервної системи, Центрального банку Азербайджанської Республіки, а також наукові публікації та місцеві навчальні джерела. Наукова новизна полягає у поєднанні класичних функцій фінансових ринків - розподілу капіталу, забезпечення ліквідності, перерозподілу ризиків та формування інформації - із сучасною моделлю стійкості, що ґрунтується на пруденційних буферах, ринковій інфраструктурі, цифровій операційній стійкості, прозорості даних, макропруденційній координації та розвитку локальних ринків капіталу. Результати можуть бути використані регуляторами, банками, страховими компаніями, інвестиційними компаніями та органами економічної політики для вдосконалення системи раннього попередження, управління ліквідністю, кіберстійкості, захисту інвесторів, нагляду за небанківським сектором і розвитку ринку капіталу. Доведено, що стійкість фінансових ринків означає не лише відсутність кризи, а й здатність системи адаптуватися до змін, своєчасно переоцінювати ризики, зберігати ліквідність, забезпечувати довіру інвесторів та підтримувати безперервність фінансових послуг. Для Азербайджану основними напрямами адаптації визначено ризик-орієнтований нагляд, поглиблення ринку капіталу, цифрові та сталі фінанси, розвиток інституційних інвесторів і посилення операційної стійкості.