АНАЛІЗ СТАНУ І РОЛІ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ У ФУНКЦІОНУВАННІ ЗЕЛЕНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА УКРАЇНИ - СМІРНОВ, Артем (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз сучасного стану та ролі фінансового забезпечення у функціонуванні зеленого підприємництва України з урахуванням найсвіжіших статистичних даних і регуляторних змін 2024–2026 років. Обґрунтовано трактування зеленого підприємництва як форми господарської діяльності, у якій екологічний результат інтегрований у бізнес-модель на рівні створення цінності. Доведено, що фінансове забезпечення зеленого підприємництва є багаторівневою системою, яка охоплює державні, банківські, ринкові та міжнародні джерела капіталу, причому її ефективність визначається узгодженістю джерел, інструментів та інституційно-регуляторного середовища. Систематизовано нормативно-інституційні рамки сталого фінансування в Україні – Політику Національного банку України, Дорожню карту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку на 2025–2030 роки, оновлене Положення про емісію облігацій – та показано їхню конвергенцію зі стандартами Європейського Союзу (EU Taxonomy, EuGB). Виявлено суттєвий розрив між оціненим потенціалом кліматичних інвестицій в Україні (73 млрд дол. США) і фактично незначними обсягами національного ринку зелених інструментів. Зафіксовано наукові дискусії щодо обсягів зеленого кредитування та суверенних зелених облігаційних залучень, зумовлені відсутністю уніфікованої таксономії та стандартизованої звітності. Проаналізовано банківське зелене кредитування, ринкові інструменти, державні фіскальні стимули, а також вирішальну роль міжнародних фінансових організацій в умовах потреб відбудови обсягом 524 млрд дол. США. Окреслено бар'єри фінансування зеленого малого і середнього бізнесу та запропоновано напрями вдосконалення системи фінансового забезпечення, серед яких – завершення національної таксономії, масштабування механізмів змішаного фінансування під гарантії та запровадження принципу пропорційності вимог сталої звітності.