СТРАТЕГІЧНИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТА ІНДУСТРІАЛЬНО-ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - БАТЮТА, Євген (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
У статті досліджено трансформацію стратегічного розвитку підприємств під впливом цифрових інновацій та індустріально-технологічних змін. Обґрунтовано, що в умовах турбулентності, прискорення технологічних циклів і зростання невизначеності стратегія не може залишатися жорстко заданим довгостроковим планом; вона набуває ознак безперервного процесу узгодження цілей, ресурсів, ініціатив і результатів. Узагальнено еволюцію підходів до стратегії від планово-позиційних концепцій і акценту на галузевій конкуренції до ресурсної логіки, динамічних здібностей та процесно-поведінкових інтерпретацій, які дозволяють пояснити механізми оновлення переваг у середовищі швидких змін. Доведено, що цифрова трансформація має стратегічний характер і охоплює перебудову бізнес-моделі, ланцюга створення цінності, управління даними, архітектури процесів, а також формування цифрових компетентностей і культури навчання. Розкрито, що індустріально-технологічні зміни в логіці Індустрії 4.0 формують кіберфізичні виробничі системи та наскрізну інтеграцію матеріальних і інформаційних потоків, тоді як перехід до Індустрії 5.0 підсилює вимоги людиноцентричності, сталості та резильєнтності, розширюючи критерії стратегічної результативності. Визначено ключові акценти інтеграції цифрової та індустріальної трансформації в загальну стратегію розвитку підприємства: поєднання стратегічного наміру з портфелем трансформаційних ініціатив, узгодження рівнів управління та забезпечення зворотних зв’язків контролінгу і організаційного навчання. Практичне значення результатів полягає у формуванні підґрунтя для побудови узгодженої системи оцінювання стратегічних змін і підвищення стійкості підприємства в нестабільному середовищі. Акцент зроблено на тому, що цифрові рішення мають оцінюватися не за рівнем автоматизації, а за внеском у оновлення ціннісної пропозиції, гнучкість процесів, прозорість прийняття рішень і керованість цифрових ризиків, включно з кібербезпекою та регуляторною відповідністю у довгому горизонті.