МАРКЕТИНГОВІ ТА ІННОВАЦІЙНІ ЧИННИКИ ВПЛИВУ НА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ МОЛОЧНОЇ ГАЛУЗІ - ЛЕВИЦЬКА, Інна (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
У статті досліджено маркетингові та інноваційні чинники впливу на конкурентоспроможність підприємств молокопереробної галузі України. Обґрунтовано, що сучасна парадигма конкурентоспроможності зміщується від цінової конкуренції до конкуренції цінностей, якості, технологічності та екологічної відповідальності. Конкурентоспроможність розглядається як інтегрований механізм економічної безпеки, що базується на цифровізації, інноваційній модернізації та стратегічному маркетинговому управлінні. Проаналізовано динаміку виробництва молока та молочної продукції у 2024-2025 роках, визначено тенденцію концентрації виробництва у промисловому секторі, зростання продуктивності корів та географічне зміщення виробничих потужностей до центральних і західних регіонів. Встановлено, що зростання експорту та збереження позитивного торговельного сальдо формують нові вимоги до якості, простежуваності та відповідності стандартам ЄС. Обґрунтовано трансформацію маркетингу з інструмента збуту у стратегічний компонент системи стійкості підприємства, що охоплює брендинг, мультиканальне просування, розвиток e-commerce та адаптацію до принципів «European Green Deal». Доведено, що впровадження інноваційних технологій у виробництві та переробці молока стає базовою основою конкурентоспроможності підприємств молочної галузі. Зроблено висновок, що синергія технологічних інновацій, цифровізації та стратегічного маркетингу формує нову модель розвитку молокопереробних підприємств України, що заснована на інтеграційній складовій.