ЕВОЛЮЦІЯ НАУКОВИХ ПІДХОДІВ ДО ТРАНСФОРМАЦІЇ СИСТЕМИ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОГО РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТУ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ ЧОРНОЇ ЛЬВИНКИ В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - ВДОВЕНКО , Наталія; ГОЛОВНІНА , Олена; ГРИГОР’ЄВ , Дмитро (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
У статті досліджено еволюцію наукових підходів до трансформації системи обліково-аналітичного забезпечення фінансового ризик-менеджменту будівельних підприємств у контексті реалізації інноваційних проєктів біоекономіки, зокрема будівництва ферм із вирощування чорної львинки. Обґрунтовано, що сучасні умови підвищеної макроекономічної нестабільності, воєнних ризиків, інфляційних коливань та трансформації галузевої структури економіки зумовлюють необхідність переходу від класичних кошторисно-контрольних моделей до інтегрованих ризик-орієнтованих концепцій управління. Визначено, що традиційні облікові підходи, орієнтовані на ретроспективний контроль витрат, не забезпечують достатнього рівня фінансової передбачуваності для будівельних підприємств, які реалізують біотехнологічні інвестиційні проєкти. Особливу увагу приділено специфіці будівництва інноваційних ферм із вирощування чорної львинки як об’єктів, що поєднують ознаки будівельних, аграрних і біотехнологічних комплексів й формують багаторівневу структуру фінансових ризиків, зокрема інвестиційних, технологічних, біологічних, ринкових, регуляторних. Розкрито трансформацію облікових і аналітичних процедур у напрямі інтеграції проєктного обліку, резервування, сценарного бюджетування, прогнозування грошових потоків. Запропоновано концептуальну модель інтегрованої ризик-орієнтованої системи, що включає обліковий, аналітичний, ризик-менеджмент та інформаційно-цифровий блоки та забезпечує взаємоузгодженість фінансових і біотехнологічних параметрів у процесі прийняття рішень з урахуванням даних обліку. На основі розрахункової моделі будівництва ферми з вирощування чорної львинки продемонстровано вплив нестабільності на показники капітальних витрат, операційних витрат, чистого прибутку та строку окупності та як джерело специфічних ризиків для будівельних підприємств. Розроблено підхід до інтеграції ризик-орієнтованих індикаторів у систему обліково-фінансового контролю будівельних підприємств.