МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ СТАЛИМ РОЗВИТКОМ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - ТРОЯН, Владислава; ПОЛОКА, Сергій (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2026)
У статті досліджено теоретико-методичні засади формування системи управління сталим розвитком промислових підприємств у регіонах України в умовах структурних трансформацій економіки, посилення глобальної конкуренції та зростання ролі регіонального чинника у забезпеченні економічної безпеки держави. Для досягнення поставленої мети використано сукупність загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, зокрема: аналіз і синтез – для узагальнення теоретичних підходів до управління сталим розвитком; системний та процесний підходи – для обґрунтування структури системи управління; економіко-статистичні методи – для оцінювання тенденцій розвитку промислових підприємств регіонів; метод експертних оцінок та групування – для формування системи показників сталого розвитку. Обґрунтовано доцільність застосування системного та процесного підходів до управління сталим розвитком підприємств з урахуванням економічних, соціальних та екологічних складових. Запропоновано концептуальну модель методичного забезпечення системи управління сталим розвитком промислових підприємств, що базується на інтеграції інструментів стратегічного аналізу, прогнозування, оцінювання ризиків і результативності управлінських рішень. Особливу увагу приділено формуванню комплексу показників для оцінювання рівня сталого розвитку промислових підприємств регіонів, який охоплює фінансово-економічні, виробничо-технологічні, інноваційні, соціальні та екологічні індикатори. Запропоновано алгоритм упровадження методичного забезпечення в практику діяльності підприємств, що передбачає етапи діагностики, планування, реалізації, моніторингу та коригування управлінських впливів. Доведено, що застосування запропонованого методичного забезпечення сприятиме підвищенню адаптивності промислових підприємств до змін зовнішнього середовища, зростанню їх конкурентоспроможності та формуванню передумов для сталого соціально-економічного розвитку регіонів України. Практичне значення результатів полягає у можливості їх використання органами регіонального управління та керівниками промислових підприємств при розробленні стратегій і програм сталого розвитку.