ЗАГРОЗИ ТА НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ АНАЛІЗУВАННЯ Й МОДЕЛЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - ЛИТВИНЕНКО, Денис (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті актуалізується та аналізується проблематика управління економічною безпекою підприємств та організацій. Метою дослідження визначено ідентифікацію загроз та узагальнення науково-методичних засад аналізування й моделювання економічної безпеки сільськогосподарських підприємств. Запропонована авторська класифікація загроз економічній безпеці сільськогосподарського підприємства, яка декомпонована на дві складові: внутрішню та зовнішню. Враховано специфіку діяльності різних типів підприємств, зокрема малих фермерських господарств і великих агрохолдингів, оскільки це впливає на характер внутрішніх і зовнішніх загроз. Узагальнено сучасні підходи до аналізування економічної безпеки сільськогосподарських підприємств, що включають ресурсно-функціональний, індикаторний та комплексний методи та констатовано, що єдиної загальновизнаної методики на сьогодні все ще не напрацьовано. Запропоновано вдосконалений підхід, який поєднує ресурсно-функціональний аналіз з адаптивним оцінюванням ризиків, враховуючи кліматичні зміни, ринкові коливання, технологічні інновації та зовнішні загрози. Визначено основні компоненти аналізування економічної безпеки сільськогосподарських підприємств: ресурсно-функціональний аналіз за складовими, адаптивне оцінювання ризиків, процес реалізації аналізу, використання IT-технологій та інновацій для оперативного реагування. Розроблено модель, яка забезпечує комплексне аналізування стану підприємства та ефективне реагування на загрози. Запропоновано підхід, що формує цілісну систему аналізування економічної безпеки сільськогосподарських підприємств.