МЕХАНІЗМИ ІНТЕГРАЦІЇ ESG-ПРИНЦИПІВ В СИСТЕМУ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ МАЛИМИ ТА СЕРЕДНІМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ - МИКОЛЕНКО, Інна; ЯЛОВЕГА, Денис; ЛИСЕНКО, Володимир (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
Статтю присвячено вивченню аспектів функціонування малих та середніх підприємств в контексті інтеграції сталих практик. Дослідження має на меті визначити роль МСП в національній економіці України та обґрунтувати рекомендації щодо формування механізму інтеграції ESG-принципів в систему їх стратегічного управління. В дослідженні визначено, що сектор МСП слугує фундаментом національної економіки країн, оскільки визначає її адаптивність, інноваційність та соціальну збалансованість. МСП формують конкурентне середовища, посилюють зайнятість та забезпечують стійке економічного зростання. Виявлено загальне зростання обсягів виробництва в секторі МСП, при цьому середнє підприємництво продемонструвало найвищу стабільність, тоді як внесок малого та мікропідприємництва був більш нестійким. Наразі трансформація МСП передбачає інтеграцію принципів ESG в систему стратегічного управління. В контексті євроінтеграції та посилення регуляторних стандартів ЄС, впровадження ESG стало необхідністю, оскільки нова директива передбачає обов’язкове охоплення компаній та вимоги до нефінансової звітності. Дослідження існуючих механізмів інтеграції ESG-принципів дозволило обґрунтувати наступні напрями: по-перше, формалізація ESG-стратегії та політики підприємства, що забезпечує цілісність та системність впровадження відповідальних практик; по-друге, система ESG-звітності та моніторингу індикаторів, що дозволяє оцінювати ефективність реалізації ESG-стратегії, підвищує прозорість діяльності та довіру інвесторів; по-третє, врахування ESG-ризиків і можливостей у стратегічному плануванні, що сприяє підвищенню стійкості бізнес-моделі, запобігає екологічним, соціальним та регуляторним ризикам і відкриває нові перспективи розвитку; по-четверте, трансформація операційних процесів через впровадження ресурсоефективних та екологічно безпечних технологій, практик циркулярної економіки, повторного використання матеріалів та скорочення відходів; по-п’яте, ESG-орієнтоване управління персоналом, що забезпечує гідні умови праці, розвиток людського капіталу, формування корпоративної культури, мотивації та лояльності працівників; по-шосте, залучення «зелених» грантів, кредитів та інвестицій сталого фінансування, що підтримує модернізацію та екологізацію МСП; по-сьоме, розвиток системи комунікації та звітності з внутрішніми та зовнішніми стейкхолдерами, що забезпечить прозорість бізнесу.