СТРАТЕГІЧНИЙ АНАЛІЗ ВПРОВАДЖЕННЯ КАМЕРНИХ СИСТЕМ МОНІТОРИНГУ (CMS) НА ТРАНСПОРТІ УКРАЇНИ (PEST ТА SWOT) - ВОЛІКОВ , Володимир; ПАНЧЕНКО, Ігор (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
Стаття присвячена стратегічному аналізу впровадження систем моніторингу за допомогою камер (CMS - Camera Monitoring System) на транспорті в Україні із застосуванням методів PEST- та SWOT-аналізів і розробці рекомендацій для ключових стейкхолдерів. Зазначено, що CMS має переваги перед фізичними дзеркалами: 1) покращений огляд; 2) чітке зображення на дисплеях, незалежно від умов освітлення; 3) зниження аеродинамічного опору; 4) наявність додаткових функцій; 5) покращення безпеки дорожнього руху. Визначено ключові чинники впливу на впровадження CMS з урахуванням особливостей українського контексту, які об’єднано в групи: 1) Техніко-технологічні; 2) Нормативно-правові; 3) Організаційні; 4) Соціальні. Зазначено, що ключовим аспектом у роботі технологій ADAS є людський чинник, детермінований: 1) належним усвідомленням водія можливостей систем, їх технологічних обмежень та правил користування ними; 2) надмірною довірою водія до автоматизації. Визначено зовнішні і внутрішні детермінанти широкомасштабного впровадження CMS на транспорті в Україні із застосуванням PEST-аналізу та SWOT-аналізу. За результатами стратегічного аналізу впровадження систем моніторингу за допомогою камер (CMS) на транспорті в Україні запропоновано ключові рекомендації для основних стейкхолдерів. Рекомендації для державних органів влади спрямовані на створення сприятливого та прогнозованого середовища для впровадження інноваційних технологій на транспорті. Мета рекомендацій для бізнесу (операторів транспортних послуг, перевізників) - підвищення ефективності застосування CMS для забезпечення конкурентоспроможності. Рекомендації для виробників та постачальників CMS передбачають адаптацію продукту до умов українського ринку та можливостей розвитку.