ДЕРЖАВНА ПОЛІТИКА ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНОГО СЕРЕДОВИЩА ПІДПРИЄМСТВ ТА СТРАТЕГІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЇХ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ В УМОВАХ ВІДНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - НЕКРАСОВА , Любов; НАУМЕНКО , Юрій (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті проведено комплексне дослідження формування конкурентного середовища підприємств України в умовах економічного відновлення та глобалізаційних викликів. Проаналізовано сучасний стан наукових досліджень у сфері конкурентоспроможності підприємств, інноваційного розвитку та державного регулювання економіки, зокрема роботи вітчизняних та зарубіжних авторів. Виявлено недостатню розробленість питань інтеграції державної політики у процес створення сприятливого конкурентного середовища, що обґрунтовує актуальність дослідження. У статті визначено мету дослідження, що полягає у виявленні ефективних механізмів державного регулювання та інструментів стратегічного управління підприємствами для підвищення їх конкурентоспроможності. Розроблено системний підхід до аналізу взаємодії державної політики та корпоративних стратегій, який охоплює законодавчі, фінансово-економічні, інституційні, адміністративні, соціальні та цифрові механізми. На макрорівні проаналізовано інструменти державного впливу: регулювання конкуренції, фінансові стимули, розвиток інституцій підтримки бізнесу та інтеграцію у міжнародні економічні структури. На мікрорівні досліджено стратегічні підходи підприємств, серед яких інноваційний розвиток, диференціація продуктів і послуг, ефективне управління ресурсами та впровадження принципів корпоративної соціальної відповідальності. Розглянуто досвід європейських і світових країн у регулюванні продовольчих ринків, виділено моделі державного втручання та визначено оптимальні практики для України. Запропоновано структурну та стратегічну модель формування сприятливого конкурентного середовища для підприємств, що включає розвиток інфраструктури, модернізацію виробничих потужностей, підготовку кадрового потенціалу, стимулювання інноваційної діяльності та підтримку виходу підприємств на зовнішні ринки. Стаття підкреслює важливість комплексного та синергетичного підходу до державного регулювання і корпоративного управління, спрямованого на створення прозорого, стабільного та конкурентного економічного середовища, що забезпечує сталий розвиток національної економіки.