АНАЛІЗ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНИ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - СЛОБОДЯНЮК, Іванна; КАРВАЦКА, Наталія (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
Стаття присвячена дослідженню аналізу зовнішньоекономічної діяльності України в умовах невизначеності та воєнного стану. Висвітлено сучасні тенденції розвитку зовнішньоекономічних відносин України, визначено чинники, що впливають на їх ефективність у період воєнних дій, а також розглянуто зміни у структурі експорту та імпорту товарів. Проведено аналіз динаміки показників зовнішньоекономічної діяльності на основі даних Державної служби статистики України та Державної митної служби України. У статті акцентовано увагу на трансформації напрямів зовнішньоекономічної політики України, зокрема на поступовій переорієнтації торгівлі на країни Європейського Союзу, що відповідає стратегічним євроінтеграційним прагненням країни. Розглянуто наслідки воєнної агресії для експорту, імпорту, торговельного балансу та відкритості національної економіки. Результати дослідження свідчать, що попри воєнні виклики, українська економіка демонструє поступову адаптацію до нових умов і формує передумови для подальшої інтеграції у світову економічну систему.