ЗЕЛЕНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО ЯК ІНСТРУМЕНТ СТАЛОГО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ: ДОСВІД ТА ПЕРСПЕКТИВИ ХАРКІВСЬКОГО РЕГІОНУ - БАБАЄВ, Володимир; ДОРОШЕНКО, Ганна; ДИМЧЕНКО, Олена; РУДАЧЕНКО, Ольга; СМАЧИЛО, Валентина (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
Сучасні умови соціально-економічного розвитку України вимагають переорієнтації регіональної політики на засадах сталості, ресурсоефективності та екологічної відповідальності. Особливо актуальним це стає для Харківського регіону, який одночасно стикається з викликами воєнного відновлення та потребою формування нової моделі економічного зростання. У цьому контексті зелене підприємництво розглядається як важливий інструмент інтеграції екологічних інновацій, циркулярних рішень та соціально відповідальних практик у регіональний економічний розвиток. Незважаючи на зростання інтересу до зеленої економіки, механізми підтримки екологічно орієнтованого бізнесу на регіональному рівні залишаються фрагментарними, що зумовлює необхідність наукового аналізу їх потенціалу в умовах трансформації економіки Харківської області. Метою статті є обґрунтування теоретичних засад і практичних напрямів розвитку зеленого підприємництва як чинника забезпечення сталого регіонального розвитку, а також аналіз досвіду та перспектив впровадження екологічно орієнтованих бізнес-моделей у Харківському регіоні в умовах відновлення економіки під час війни. Теоретичною основою дослідження стали наукові публікації українських і зарубіжних авторів із проблематики зеленої економіки, регіонального розвитку та екологічних інновацій. Інформаційну базу становлять стратегічні документи Харківської області, зокрема Стратегія розвитку регіону на 2021–2027 роки, Програма економічного і соціального розвитку на 2025 рік, а також інвестиційні програми комунальних підприємств, зокрема КП «Харківводоканал». Для аналізу використано методи системного підходу, структурно-функціонального аналізу, порівняльних досліджень, контент-аналізу стратегічних документів та елементів кейс-стаді. У статті визначено концептуальні ознаки зеленого підприємництва та його роль у формуванні сталого економічного середовища на регіональному рівні. Проаналізовано наявні напрями екологічної модернізації в Харківському регіоні, зокрема проєкти інвестиційної програми КП «Харківводоканал», які сприяють розвитку ринку екологічних інновацій та створюють можливості для участі малого і середнього бізнесу у проєктах модернізації критичної інфраструктури. Виявлено, що регіональні стратегії вже містять передумови для формування «зеленої» економічної моделі, проте відсутня система інструментів стимулювання зеленого підприємництва та цільові механізми його масштабування. Подальші дослідження мають бути спрямовані на розроблення регіональної моделі підтримки зелених підприємств, оцінку потенціалу створення «зелених» робочих місць, а також удосконалення інституційного середовища для впровадження екологічних інновацій у процесах відбудови Харківського регіону. Практична значущість роботи полягає у формуванні рекомендацій для органів місцевої влади, бізнесу та інституцій розвитку щодо стратегічного включення зеленого підприємництва до економічної моделі регіонального зростання.