ВПЛИВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ НА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ У МІЖНАРОДНОМУ ТОВАРНОМУ РИНКУ - КОРЮГІН , Андрій; ФАЛДИНА , Назарій (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті розкрито роль цифровізації як важливого чинника підвищення конкурентоспроможності аграрних підприємств України на міжнародному товарному ринку. Встановлено, що впровадження інноваційних технологій і цифрових інструментів дозволяє оптимізувати виробничі процеси, підвищити продуктивність та забезпечити ефективне управління ресурсами. З’ясовано, що державні стратегічні ініціативи спрямовані на створення системи трансферу технологій і активізацію комерціалізації наукових розробок, що сприяє комплексній модернізації аграрного виробництва. Наголошено, що Стратегія розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні на період до 2030 року визначає пріоритет цифрової трансформації аграрного сектору та передбачає модернізацію виробничих процесів через впровадження інноваційних технологій і розширення механізмів обміну знаннями. Підкреслено, що практичне застосування цифрових технологій у провідних аграрних компаніях, таких як Kernel Digital та IMC у партнерстві з OneSoil, демонструє підвищення конкурентоспроможності завдяки оптимізації виробничих, логістичних і управлінських процесів. Констатовано, що розвиток цифрових платформ і систем точного землеробства забезпечує ефективне використання ресурсів, зниження виробничих витрат та дотримання сучасних екологічних стандартів. Визначено, що інтеграція цифрових дорадчих сервісів, аналітичних платформ і CRM-систем сприяє формуванню цілісної моделі управління підприємствами та покращенню взаємодії з міжнародними партнерами. Зауважено, що цифровізація тваринництва, використання супутникових даних, дронів, GPS-моніторингу та IoT-пристроїв дозволяє підвищити точність прийняття управлінських рішень і забезпечує простежуваність продукції для міжнародних ринків. Підкреслено, що цифрові ринки та електронні торгові платформи забезпечують підвищення прозорості та конкурентоспроможності агропідприємств. Встановлено, що аналіз макроекономічних показників та динаміки агроекспорту України за 2015-2024 рр. демонструє структурні трансформації та збільшення частки аграрної продукції у зовнішньоторговельному обороті.