ЕКОНОМЕТРИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ВПЛИВУ ПОДАТКОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ОСНОВІ ПАНЕЛЬНИХ ДАНИХ - ГОЙ, Гертруда; ЮНЬКОВА , Олена (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті здійснено комплексне економетричне дослідження впливу податкового навантаження та інноваційної активності на ефективність діяльності промислових підприємств із використанням панельних даних. Актуальність роботи зумовлена необхідністю кількісного оцінювання взаємодії фіскальних та інноваційних чинників у промисловому секторі, де податкове середовище та технологічний розвиток значною мірою визначають конкурентоспроможність підприємств. Теоретичні дослідження підтверджують вагому роль інновацій у зростанні продуктивності, водночас високий рівень податкового навантаження здатний обмежувати фінансові ресурси та стримувати модернізацію виробництва. Саме тому панельне моделювання дає змогу врахувати часову та міжфірмову варіативність і забезпечити точніше вимірювання впливу ключових факторів на результативність підприємств. У роботі застосовано моделі фіксованих та випадкових ефектів, адаптовані до структури панельних даних. Проведені статистичні тести дали змогу обґрунтовано вибрати модель та підтвердили наявність автокореляції залишків за відсутності гетероскедастичності. Для підвищення надійності оцінок використано робастні кластерні стандартні похибки. Сформована економетрична модель із включенням interaction-терміну (податки × інновації) дозволила проаналізувати можливу модифікацію впливу R&D залежно від рівня податкового навантаження. Отримані результати свідчать про статистично значущий негативний вплив податкового навантаження та позитивний ефект інноваційної активності на ефективність промислових підприємств, тоді як взаємодія цих чинників виявилася статистично незначущою. Практичне значення дослідження полягає у формуванні інформативної аналітичної основи для вдосконалення податкової та інноваційної політики, зокрема щодо визначення порогових значень податкового навантаження, що впливають на ефективність інновацій. Результати можуть бути використані органами державної влади та менеджментом підприємств для стратегічного планування, оцінювання інноваційних проєктів та розроблення системи моніторингу ефективності промислового сектору.