ІНДУСТРІЯ 4.0 ТА ЦІЛІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ: СИНЕРГІЯ ІННОВАЦІЙ ТА ЕКОЛОГІЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ - ВІЛЯНСЬКИЙ, Андрій (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті досліджено взаємозв’язок між процесами цифрової трансформації, що визначають розвиток Індустрії 4.0, та реалізацією Цілей сталого розвитку (ЦСР). Обґрунтовано, що інтеграція цифрових технологій — штучного інтелекту, Інтернету речей, великих даних, блокчейну — сприяє підвищенню ефективності використання ресурсів, мінімізації екологічного навантаження та зміцненню соціально-економічної стійкості промислових підприємств. На основі узагальнення сучасних наукових підходів визначено ключові напрями поєднання інновацій і цілей сталого розвитку: впровадження «зелених» виробництв та екологічно орієнтоване управління, перехід до відновлюваних джерел енергії, циркулярної економіки (або економіки замкненого циклу). Показано, що Індустрія 4.0 є пріоритетним інструментарієм реалізації цілей сталого розвитку та процесів збереження навколишнього середовища через створення нових моделей управління промисловими підприємствами та формуванням їх цифрової відповідальності.