МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ЦИФРОВІЗАЦІЇ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ТРАНСПОРТУ - ГАВРИКОВ , Дмитро (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
Стаття присвячена аналізу міжнародного досвіду цифровізації бізнес-процесів на підприємствах транспортної галузі та виявленню практик, які забезпечують підвищення ефективності, безпеки й технологічної стійкості транспортних систем. На основі дослідження діяльності провідних світових компаній розкрито зміст основних цифрових рішень, зокрема систем прогнозного обслуговування, телематичних платформ, цифрових двійників, аналітичних комплексів оптимізації маршрутів та інтегрованих систем управління транспортними потоками. Показано, що цифровізація сприяє зменшенню операційних витрат, покращенню логістичних процесів, підвищенню рівня сервісу та екологічності перевезень. Обґрунтовано можливості адаптації успішних міжнародних практик до українських реалій та визначено перспективні напрями подальших досліджень, пов’язані з розвитком цифрової інфраструктури, удосконаленням нормативного забезпечення та впровадженням інтелектуальних транспортних систем.