ІНДЕКСИ ПОЛІТИК ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ: МЕТОДИКА ТА РЕЗУЛЬТАТИ ОЦІНЮВАННЯ - МУРІНА , Анна (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті запропоновано методику побудови дев’яти індексів політик захисту споживачів фінансових послуг із фокусом на кредитуванні. Методика базується на порівнянні запитань і відповідей двох глобальних опитування Світового банку за 2017 та 2022 роки, що уможливлює оцінку рівня розвиненості практик захисту споживачів фінансових послуг по країнам та змін у часі. Індекси формуються на основі структурованих наборів запитань, узгоджених між двома хвилями опитувань, та відображають ключові напрями регулювання: фінансову інклюзію, фінансову грамотність, вимоги до розкриття інформації, регулювання вартості кредитів, справедливе ставлення, вирішення спорів, кредитне звітування і регуляторну спроможність. Запропонована методика забезпечує порівнянність результатів між країнами та у часі, а також дозволяє інтегрувати отримані індекси у подальші кількісні оцінювання взаємозв’язків з макроекономічними показниками. Розрахунки проведено для вибірки з 84 країн, щодо яких доступні широкі набори макроекономічних даних. Отримані результати виявили суттєву варіацію в практиках між країнами та нерівномірність розвитку регуляторних практик в сфері захисту споживачів фінансових послуг.