ПРАКТИЧНЕ ЗАСТОСУВАННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО АНАЛІЗУ ДАНИХ В КОНТЕКСТІ НЕЙРОННИХ МЕРЕЖ: БЕЗПЕКОЗНАВЧИЙ ПІДХІД В СИСТЕМІ ПРОПАГАНДИ - ВІВЧАР , Oksana; СОБКО, Olha; МУЖИЛІВСЬКИЙ , Nazarii (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті досліджується практичне застосування інтелектуального аналізу даних у контексті нейронних мереж із позицій безпекознавства. Акцент зроблено на зростаючій актуальності використання штучних нейронних мереж як інструменту оброблення великих обсягів інформації, що виникають унаслідок автоматизації технічних і управлінських процесів. Визначено основні методи інтелектуального аналізу даних, проаналізовано їх переваги та обмеження, а також розкрито потенціал їхнього використання для забезпечення інформаційної та економічної безпеки. Обґрунтовано доцільність застосування нейронних мереж для вирішення складноформалізованих завдань, що потребують глибокої обробки, узагальнення та прогнозування даних. Розроблено підхід до побудови нейронної мережі для відбору даних з поетапним виокремленням процесів попередньої обробки, навчання та класифікації. Запропоновано алгоритм побудови найпростішої рекурентної нейронної мережі та наведено схему її архітектури. Визначено практичні напрями реалізації систем інтелектуального аналізу даних у сфері безпеки, зокрема для виявлення аномалій, оцінки ризиків і прогнозування загроз у корпоративних системах. Підкреслено міждисциплінарний характер інтелектуального аналізу даних, що поєднує статистичні, кібернетичні та математичні методи з інноваційними інформаційними технологіями. Особливу увагу приділено питанням оптимізації архітектури нейронних мереж, мінімізації помилок і підвищення швидкодії процесів навчання. Визначено перспективні напрями подальших досліджень, пов’язані з використанням гібридних моделей, формуванням теоретичних основ для інтелектуального аналізу даних та розробленням алгоритмів виявлення причинно-наслідкових зв’язків у великих масивах інформації. Зроблено висновок, що застосування нейронних мереж у сфері безпеки сприяє підвищенню ефективності систем аналізу, моніторингу й протидії сучасним загрозам.