ПРОЦЕСНО-ОРІЄНТОВАНА БІЗНЕС-ДІАГНОСТИКА ПІДПРИЄМСТВА - ШВАРЦ, Ірина; ДАВИДЮК, Людмила; РИБАК, Богдан (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті здійснено систематизацію та узагальнення концептуальних основ бізнес-процесів (БП) підприємства з метою формування інтегрованого визначення та комплексної моделі чинників їхньої результативності. Проаналізовано наукові підходи до трактування БП та виявлено їхню концептуальну єдність: більшість дослідників визначають процес як набір взаємопов'язаних дій, що трансформують вхідні ресурси у вихід, цінний для споживача. Сформовано інтегроване визначення, яке розглядає бізнес-процес як систему цілеспрямованих, структурованих і керованих дій, що забезпечують створення доданої вартості та досягнення стратегічних цілей. Обґрунтовано, що створення доданої вартості, дискретність, вимірність та керованість є критичними управлінськими ознаками. Здійснено комплексну систематизацію чинників, що впливають на результативність БП (технологічні, організаційні, економічні, ринкові, людські, управлінські та суспільно-політичні). Доведено міждисциплінарний характер управління процесами, що вимагає одночасного врахування як внутрішнього функціонального середовища, так і зовнішніх макроекономічних та соціально-правових умов. Результати дослідження закладають основу для сталого та ефективного управління підприємством шляхом чіткого розуміння сутності, вимірності та керованості його бізнес-процесів. Обґрунтовано засади процесно орієнтованої діагностики на засадах цілісності, відстеження потоку створення цінності, вимірюваності та порівнянності, з багаторівневою моделлю процесів і «паспортами» для кожного. Стисло окреслено етапи (структуризація, опис стану, аналіз вузьких місць, план змін) і панелі показників (час/надійність, якість/втрати, ресурсомісткість, грошові потоки, ризики), узгоджені з фінансовими висновками та управлінням ризиками.