ДІДЖИТАЛІАЦІЯ ЯК СТРАТЕГІЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - ПІДЛИПНА, Радміла; ЮГАС, Еріка; СМОЧКО, Валерія (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
Статтю присвячено вирішенню актуального завдання сьогодення – дослідженню використання інформаційних технологій в управлінні, а саме діджиталізації обліково-аналітичних процесів і запровадження новітніх техніко-технологічних інструментів для оптимізації виробничих процесів і забезпечення належної ефективності управління підприємствами, які дозволять підвищити їх ефективність, надаючи керівникам інструменти аналізу великих потоків даних та аналітичної інформації. Проаналізовано системний характер та основні засади нормативно-правового регулювання обліково-аналітичного забезпечення діяльності підприємств. Визначено, що діджиталізація обліково-аналітичного забезпечення діяльності підприємств полягає у використанні цифрових інструментів автоматизації, які скоротили час і зменшили ризики помилкових висновків, пов’язаних із рутинними процесами обробки великих масивів даних. Констатовано зменшення адміністративних витрат і ризиків, пов’язаних з обігом документів на фізичних носіях. Виявлено можливість доступу керівників підприємств отримали до спільного зберігання, пошуку та використання документів та опрацювання даних у режимі реального часу, що сприяє більшій ефективності, точності та оперативності процесів прийняття рішень. Проаналізовано основні цифрові інструменти і визначено переваги автоматизації процесів в системі обліково-аналітичного забезпечення підприємства. Зазначено проблемні місця, ризики і стратегічні напрями вирішення питань щодо якості управління інформаційними потоками та забезпечення безпеки конфіденційних даних, що зумовлює необхідність формування стратегій діджиталізації. Виявлено також наявність проблем формування цифрової культури поводження із інформацією та забезпечення наскрізного впровадження цифрових технологій в управлінську діяльністю, вирішення яких рекомендовано в межах подальших наукових розвідок.