СИНЕРГЕТИЧНІ ЕФЕКТИ УПРАВЛІНСЬКИХ ІННОВАЦІЙ В ЕЛЕКТРОТЕХНІЦІ - ЛІНЬКОВ, Олександр; ЛІНЬКОВА, Олена (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
Стаття присвячена вивченню синергетичних ефектів управлінських інновацій в електротехніці. Зазначено, що ключовими факторами розвитку підприємства стають цифровізація, інновації та управлінські методи. Проведено аналіз особливостей електротехнічної галузі України за теорією еко системного менеджменту. Результати аналізу на глобальному рівні показують залежність підприємств від імпорту енергетичного обладнання та технологій, на кластерному – значний експортний потенціал галузі завдяки високій кваліфікації інженерних кадрів; на підприємницькому – розвиток виробничих технологій на основі цифровізації. Для створення синергетичних ефектів на електротехнічному підприємстві запропоновано впровадження програм крос навчання; об’єднання фінансових, маркетингових, інженерних даних в єдину систему; інтеграція виробництва, логістики, сервісу в замкнені цикли. Класифіковано синергетичні ефекти за критеріями: галузь впливу; термін реалізації ефекту; інтенсивність економічного ефекту. Запропоновано модель оцінки загального синергетичного ефекту за базовими напрямками підприємства. В статті обґрунтовано необхідність концепції подвійної логіки, як підґрунтя стратегічного менеджменту. З одного боку в електротехнічній галузі це удосконалення існуючих продуктів / процесів, а з іншого дослідження підривних технологій. Оцінка синергетичного ефекту та використання концепції подвійної логіки при управлінні інноваціями дозволить ефективно управляти ризиками, пов’язаними з технологічними змінами; нарощувати мета когнітивні здібності організації; створювати можливості для зростання прибутковості на основі екстерналізації знань і кооперації.