ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА: СУЧАСНИЙ СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА ЕФЕКТИВНІ МОДЕЛІ РЕАЛІЗАЦІЇ - МАРТИНЮК, Maksym (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті досліджується проблематика державної політики управління розвитком сільського господарства як однієї зі стратегічних галузей національної економіки України з огляду на існуючий природно-кліматичний та ресурсний потенціал і її виступ важливою складової конкурентоспроможності, продовольчої безпеки та виду економічної діяльності, що формує потужний експортний потенціал країни. Вказано на те, що сільськогосподарське виробництво є критично важливим для економіки України, забезпечуючи продовольчу безпеку та формуючи значну частку експорту. Аргументовано на тому, що, не зважаючи на вже набуті адаптаційні механізми в умовах повномасштабної війни, підприємства цього виду економічної діяльності й надалі стикається з внутрішніми й зовнішніми викликами та загрозами, які потребують більш дієвих і проактивних рішень та належної державної підтримки. На тепер перед урядом актуалізуються нові загрози, що пов’язані як з безпековими, так і на загал господарськими чинниками. У статті об’єктом дослідження слугують питання формування й реалізації політики підтримки сільського господарства. Відтак, метою дослідження визначено здійснення аналізування сучасного стану, ідентифікацію проблемних аспектів та обґрунтування ефективних моделей реалізації політики державної підтримки сільського господарства в Україні. Надано характеристику сучасного стану розвитку і державного регулювання галузі сільського господарства. Вказано на провідні проблемні аспекти як функціонування і розвитку, так і державної підтримки сільського господарства в Україні. Вказано на низку якісних моделей, а також важливих управлінських рішень в частині підвищення ефективності державної політики стимулювання розвитку вітчизняного сільського господарства в умовах війни.