ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ СТРАТЕГІЙ ІННОВАЦІЙ У ЗЕРНОВИХ КЛАСТЕРАХ США, КИТАЮ ТА УКРАЇНИ - ШАЛЕНИЙ, Володимир; ГЛАДКИЙ, Ігор; СЕДІКОВ, Денис (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті здійснено порівняльний аналіз стратегій інноваційного розвитку у зернових кластерах США, Китаю та України за період 2020–2024 років. Розглянуто структурні особливості формування кластерів, технологічну модернізацію, рівень цифровізації, механізми державної підтримки, а також адаптацію до кліматичних викликів. На основі аналізу публікацій та статистичних даних визначено сильні й слабкі сторони реалізованих інноваційних стратегій у кожній країні. У США акцент зроблено на точному землеробстві, цифровій трансформації та підтримці аграрних стартапів. Китай демонструє системну державну політику розвитку smart agriculture з високим рівнем централізації та інституційної координації. В Україні, попри фрагментарність впровадження, зафіксовано позитивні зрушення у сфері цифровізації, трансферу технологій і міжнародної технічної допомоги. Автором запропоновано практичні рекомендації щодо адаптації ефективного міжнародного досвіду в умовах українського аграрного сектору. Визначено напрями інституціонального укріплення, розвитку інноваційної інфраструктури та державного стимулювання, необхідні для формування цілісної інноваційно-кластерної моделі функціонування зернової галузі.