МЕТРИКИ ЦИФРОВОЇ ЗРІЛОСТІ ІНОЗЕМНИХ БАНКІВ В УКРАЇНІ - ЛАВРЕНЮК, Владислав; КРАСНОВА, Ірина (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
Стаття присвячена аналізу метрик цифрової зрілості іноземних банків, що діють на фінансовому ринку України, у контексті мережевої трансформації банківського сектору. На основі систематизації літератури визначено ключові показники цифрової зрілості, такі як ступінь зв’язності, індекс цифрової платіжної активності (ІЦПА), рівень автоматизації процесів і клієнтська активність у цифрових каналах. Проведено емпіричне дослідження діяльності іноземних банків в Україні з використанням мережевого аналізу та порівняльного методу. Виявлено, що іноземні банки демонструють високий рівень цифровізації, але стикаються з викликами адаптації до локального регуляторного середовища та конкуренції з національними цифровими лідерами. Запропоновано рекомендації щодо підвищення цифрової зрілості та визначено напрями подальших досліджень.