ПРИБУТОК ЯК ІНДИКАТОР ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ - ЖАДЬКО, Костянтин; НЕБАБА, Наталія; КОРНЄЄВ, Максим; СТАХІВ, Олександр; ВЕСНІН, Сергій (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті всебічно розкрито роль прибутку як одного з ключових індикаторів оцінювання рівня економічної безпеки підприємств (ЕБП). Визначено основні функції прибутку: оціночну, розподільчу та стимулюючу, обґрунтовано їх значення для забезпечення фінансової стабільності, інвестиційної привабливості та стійкого розвитку підприємств. Проведено аналіз динаміки прибутків і збитків великих та середніх підприємств України у 2023–2024 роках, що дозволило виявити як позитивні тенденції зростання прибутковості, так і існуючі фінансові ризики. Встановлено, що зростання загального обсягу прибутку супроводжувалося дещо підвищеною часткою збиткових підприємств, що вимагає підвищеної уваги до галузевих дисбалансів. Визначено провідні галузі за обсягами прибутку та виявлено найбільш вразливі сектори економіки. Підкреслено важливість удосконалення антикризового управління, формування резервних фондів, стимулювання інноваційного розвитку та диверсифікації ризиків. Результати дослідження мають наукове та важливе прикладне значення для удосконалення підходів до управління ЕБП та розробки стратегій їх стійкого розвитку в умовах високої невизначеності економічного середовища.