ІННОВАЦІЙНА КОНЦЕПЦІЯ БЕЗПЕРЕРВНОЇ АДАПТАЦІЇ В СТРАТЕГІЧНОМУ УПРАВЛІННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ТУРИСТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ - ФЕДІРЕЦЬ, Олег; ЗОСЬ-КІОР, Микола; ГНАТЕНКО, Ірина; ЗЕМЦОВ, Микола (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті здійснено порівняльний аналіз ефективності традиційних методів стратегічного управління та підходів, інтегрованих з концепцією «безперервної адаптації», в умовах динамічних змін бізнес-середовища. Дослідження акцентує увагу на обмеженнях класичних моделей стратегічного управління, таких як нерегулярність оновлення планів, використання застарілих даних, розрив між формулюванням стратегії та її виконанням, а також недостатня інтеграція стратегічних цілей в операційну діяльність. Ці чинники знижують адаптивність організацій до швидких ринкових змін, технологічних проривів і мінливих споживчих очікувань. Запропоновано модель Always-On Strategy як альтернативу, що забезпечує безперервний цикл стратегічного управління конкурентоспроможністю туристичних підприємств. Вона передбачає постійне сканування внутрішнього та зовнішнього середовища, оперативний аналіз і пріоритизацію даних, виконання та моніторинг стратегічних ініціатив, а також коригування стратегії в реальному часі. Ключові елементи Always-On Strategy включають безперервний стратегічний контекст, інклюзивне прийняття рішень, співпрацю керівництва, мінімізацію ризиків, використання технологій і даних, а також клієнто-орієнтованість. Вони сприяють підвищенню гнучкості, адаптивності та конкурентоспроможності організацій. Переваги моделі включають швидке реагування на ринкові зміни завдяки автоматизації та аналізу даних у реальному часі, узгодженість між підрозділами через інклюзивність і співпрацю, а також стійкість до криз завдяки проактивному управлінню ризиками. Водночас впровадження Always-On Strategy пов’язане з викликами, такими як технологічна залежність, потреба в культурних змінах в організаціях з ієрархічними структурами та ризик перевантаження даними. Для реалізації моделі запропоновано три фундаментальні зміни: інтеграція стратегічних дискусій у регулярні управлінські зустрічі, скорочення часового горизонту стратегічного циклу і надання операційним командам розширених повноважень. Етапи впровадження включають постійне сканування середовища, аналіз і пріоритизацію, виконання з моніторингом та коригування в реальному часі.