ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ФАКТОР ПОСИЛЕННЯ ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГРАРНОГО БІЗНЕСУ - ПОГРІЩУК, Олег (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті досліджуються інноваційні технології як ключовий фактор підвищення економічного потенціалу аграрного бізнесу в умовах трансформаційних процесів на глобальному і національному рівнях. Особливу увагу приділено аналізу впливу цифровізації, автоматизації виробничих процесів, впровадження Інтернету речей (IoT), технологій Big Data, систем точного землеробства та сучасних біотехнологій на формування стійких конкурентних переваг сільськогосподарських підприємств. Визначено, що використання інноваційних рішень сприяє зростанню продуктивності, оптимізації витрат, підвищенню ефективності управління ресурсами та якості управлінської звітності. Проаналізовано основні напрями впровадження інноваційних технологій у практику агробізнесу, зокрема автоматизованого моніторингу стану посівів, смарт-управління технікою, прогнозування врожайності, моделювання ризиків і використання біологічних препаратів нового покоління. Підкреслено значення інновацій як рушійної сили сталого розвитку аграрного сектору, особливо в контексті необхідності адаптації до кліматичних змін, демографічних тенденцій, зростаючих вимог продовольчої безпеки та посилення міжнародної конкуренції. Обґрунтовано необхідність інтеграції інновацій у стратегічне планування діяльності аграрних підприємств із врахуванням національних особливостей розвитку аграрного ринку, інституційного середовища та рівня технологічної готовності. Визначено перспективи формування інноваційно-орієнтованих бізнес-моделей у сільському господарстві як передумови підвищення економічної стійкості та конкурентоспроможності аграрного бізнесу в умовах нової економічної реальності.