ІННОВАЦІЙНІ СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - ЄПІФАНОВА, Ірина; ГАНЧУК, Михайло (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті досліджено сучасні підходи до управління енергоефективними підприємствами в контексті глибинної промислової трансформації. Дослідження аналізує еволюцію концепцій енергоефективності від реактивних тактичних моделей до інтегрованих стратегічних підходів та визначає ключові виклики, з якими стикаються підприємства в середовищі Industry 4.0. У роботі систематично досліджується вплив енергетичних, екологічних, технологічних та інституційних факторів на трансформацію управлінських підходів, з особливою увагою до українського контексту, що характеризується високою енергоємністю економіки та можливостями післявоєнної відбудови. У дослідженні розроблено комплексну класифікацію інноваційних стратегій управління, що поділяє їх на технологічні (Smart Metering, IoT-based Energy Management, AI та Big Data), організаційно-управлінські (Lean Energy Management, ESG-інтеграція, Energy Performance Contracting) та інституційно-фінансові (зелені облігації, енергосервісні компанії, вуглецеве фінансування) підходи. На основі аналізу емпіричних даних 50 промислових підприємств, опитаних протягом 2022-2024 років, дослідження виявляє фундаментальний зсув у сприйнятті енергоефективності від «центру витрат» до «стратегічного активу» та джерела конкурентної переваги. У статті запропоновано стратегічні моделі адаптації підприємств до змін енергетичного ландшафту на основі ризик-орієнтованого управління, платформізації бізнесу та інноваційного партнерства. Ці моделі створюють основу для проактивного управління ризиками, інтеграції різноманітних технологій і сервісів, а також об'єднання ресурсів та компетенцій для вирішення комплексних енергетичних викликів. Отримані результати формують теоретико-методологічну основу для розробки ефективних стратегій управління енергоефективними підприємствами в умовах трансформації промислового сектору України, сприяючи підвищенню їх конкурентоспроможності, енергетичної стійкості та декарбонізації відповідно до міжнародних зобов'язань.