НАПРЯМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ В КОНТЕКСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ КОНЦЕПЦІЇ ІМПОРТОЗАМІЩЕННЯ - ПАНЧЕНКО, Володимир; ПАНЧЕНКО, Оксана (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті обґрунтовано важливість поєднання аспектів забезпечення економічної безпеки держави та імпортозаміщення, які мають бути закладені в державну політику розвитку національної економіки. Наголошено на необхідності для органів державного управління вирішення завдання зменшення імпортозалежності внутрішнього ринку, що включає в себе посилення конкурентоспроможності, збільшення попиту на вітчизняні товари та послуги, підвищення виробничих потужностей та реалізацію інноваційного потенціалу. До параметрів забезпечення економічної безпеки держави в контексті реалізації концепції імпортозаміщення віднесено такі: економічна активність у ключових секторах і розширене накопичення капіталу; раціональні співвідношення ключових структурних особливостей функціонування ринку; інноваційний прогрес етапів суспільного відтворення (виробництво, розподіл, обмін і споживання); відповідність основним умовам конкурентного та регуляторного середовища; баланс між національними сегментами ринку, інфраструктурою та ресурсами. Визначено стратегічні пріоритети концепції імпортозаміщення, які включають: розширення місткості внутрішнього ринку; побудова ефективних структурних пропорцій; підвищення інноваційної активності реального сектору економіки; формування якісного бізнес-середовища на внутрішньому ринку; формування та реалізацію потенціалу імпортозаміщення для зміцнення просторово-структурної конкурентоспроможності територій і сегментів внутрішнього ринку.