МОДЕРНІЗАЦІЯ ІНСТРУМЕНТІВ ЦИФРОВОГО АНАЛІЗУ В ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ СФЕРИ ПОСЛУГ - СИСОЄВА, Інна; ФАРІОН, Володимир; ГРИНИК, Олена (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз сучасних підходів до цифрового аналізу в діяльності підприємств сфери послуг в умовах цифрової трансформації економіки. Визначено значення цифрового аналізу як інструменту стратегічного управління, який забезпечує глибоке розуміння ринкових процесів, потреб споживачів та ефективність бізнес-процесів. Розглянуто провідні інструменти цифрової аналітики, включаючи системи business intelligence, CRM з аналітичним модулем, big data, автоматизовану звітність, хмарні сервіси та технології штучного інтелекту. Акцентовано увагу на проблемах впровадження цифрового аналізу, зокрема фрагментарності даних, нестачі кваліфікованих кадрів, обмеженості ресурсів і супротиві цифровим змінам з боку персоналу. Запропоновано напрями модернізації інструментів цифрової аналітики, серед яких: впровадження аналітики в реальному часі, автоматизація моніторингу KPI, централізація даних, розвиток візуальних аналітичних панелей та підвищення рівня цифрової грамотності працівників. Обґрунтовано, що ефективне використання цифрового аналізу сприяє підвищенню конкурентоспроможності підприємств сфери послуг, оперативності прийняття рішень та формуванню клієнтоорієнтованої моделі бізнесу.