РОЛЬ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В ЕКОНОМІЧНІЙ СТАБІЛІЗАЦІЇ ТА ВІДБУДОВІ УКРАЇНИ ПІСЛЯ ВІЙНИ - ЧЕКАЛОВСЬКА, Галина; КОРОЛЕНКО, Ольга (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті розкрито роль малого та середнього бізнесу в економічній стабілізації та відбудові України після війни. Зазначено, що післявоєнне відновлення економіки України неможливе без розвитку малого та середнього бізнесу, який є важливим чинником для відновлення виробничих потужностей, створення робочих місць і забезпечення економічної стабільності. Зауважено, що у складних умовах війни цей сектор здатний адаптуватися завдяки інноваційним підходам та гнучкості. Акцентовано на важливості державної підтримки через податкові пільги та гранти для стимулювання підприємницької активності. Водночас підкреслено необхідність вирішення проблем доступу до фінансування, підвищення кваліфікації кадрів та покращення ринкових умов. Відведено велике значення у відновленні економіки цифровій трансформації бізнесу, яка сприяє оптимізації його процесів. У статті наведено статистичні дані, що дозволяють оцінити ефективність роботи малого та середнього бізнесу в умовах війни та післявоєнного відновлення. Аналіз статистичних даних щодо діяльності підприємств показує значне скорочення чисельності суб’єктів господарювання в умовах війни, особливо у 2022 році, що пов’язано з руйнуванням інфраструктури та економічною кризою. Акцентовано увагу на капітальних інвестиціях, які підприємства малого та середнього бізнесу здійснюють для забезпечення відновлення. Зазначено, що для забезпечення стійкого розвитку малого та середнього бізнесу необхідно надати більшу увагу фінансовій підтримці підприємств, розвитку кваліфікації кадрів та впровадженню інноваційних підходів у бізнес-процеси.