РОЗВИТОК ЛЮДСЬКОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - ЗАМЛИНСЬКИЙ, Віктор; СКРИПНИК, Наталія; ФЕДАКА, Віктор (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті розглянуто сутність і тенденції розвитку людського потенціалу аграрного підприємств в умовах підвищеного ризику воєнного стану. Метою статті є формування дієвих інструментів для утримання наявного стану і посилення ресурсозабезпечення, напрацювання стратегії протидії ризикам та перебудови наявної HR моделі аграрного підприємства. Людські ресурси є кадровим потенціалом існування економіки країни і стратегічним пріоритетом успіху агропромислових підприємств в критичних умовах, без якої вона втрачає життєздатність. В аграрній сфері існує нагальна потреба в радикальних змінах кадрової політики на всіх рівнях, особливо в умовах воєнного стану і повоєнного відновлення, коли зростає значення оперативності та ефективності управління трудовими ресурсами. Інтеграція стійких технологій у практику кадрового розвитку істотно змінює стратегії, але їх вплив на ефективність використання і доступність ресурсів залишається спірною. Сучасна професійна діяльність характерна здатністю адаптуватися до реалій поточних соціально-економічних, технологічних і цифрових вимог глобального і регіонального характеру, є високоризиковою, гнучкою і часом безальтернативною, але за дієвих механізмів підвищує продуктивність співробітників і ефективність підприємства, забезпечуючи ритмічне функціонування. Без організаційної культури та репутаційної взаємодії, різноманітності та інклюзивності істотно зменшується вплив на утримання кадрів шляхом пошуку ними більш сприятливих трудових і кар’єрних умов.