КАДРОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ ПІДПРИЄМСТВА: ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ТА ЕФЕКТИВНОГО ВИКОРИСТАННЯ - ГАЦЬКО, Анатолій; РУДЕНКО, Сергій; МЕЛЬНИЧУК, Дмитро (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
В роботі розглядаються стратегічні напрями вдосконалення системи управління персоналом, підвищення професійної компетентності працівників та розробка ефективних механізмів залучення й утримання висококваліфікованих фахівців. У сучасних умовах нестабільного економічного середовища та жорсткої конкуренції кадровий потенціал підприємства стає одним із ключових факторів його ефективного функціонування та довгострокового розвитку. Ринок праці потребує від підприємств забезпечення балансу між професійним розвитком працівників та створенням умов для добробуту та задоволеності роботою. Високий рівень професійної підготовки, компетентність і мотивація працівників забезпечують підприємству конкурентні переваги, сприяють впровадженню інновацій та підвищенню продуктивності. Однак в умовах динамічних змін на ринку праці, цифрової трансформації та глобалізації економіки постає необхідність пошуку нових шляхів вдосконалення та ефективного використання кадрового потенціалу. Розвиток кадрового потенціалу підприємства є одним із ключових чинників забезпечення його конкурентоспроможності, ефективності та стійкості. Важливо, в умовах глобалізації, цифровізації та швидких технологічних змін, впроваджувати стратегічні підходи до управління людськими ресурсами. Розвиток кадрового потенціалу організації є комплексною функцією в системі управління персоналом, що передбачає прямі інвестиції у працівників для підсилення їх, а отже, і конкурентоспроможності. Актуальність дослідження шляхів вдосконалення кадрового потенціалу зумовлена рядом чинників: сучасний бізнес дедалі більше потребує кваліфікованих працівників, які здатні ефективно використовувати цифрові технології, адаптуватися до інноваційних змін і швидко приймати стратегічні рішення; проблема плинності кадрів та недостатній рівень залученості персоналу негативно впливають на ефективність діяльності підприємства, що робить необхідним впровадження нових моделей управління людськими ресурсами; розвиток економіки знань вимагає від компаній створення умов для безперервного навчання персоналу, підвищення кваліфікації та формування корпоративної культури, орієнтованої на саморозвиток та інноваційність.