ФІНАНСОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ МІЖНАРОДНИХ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЄКТІВ В КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ МІЖНАРОДНОЇ ЕКОНОМІКИ ТА ФІНАНСОВИХ РИНКІВ - ВЕРБІЦЬКА, Інеса; КОСТИК, Євгеній (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті досліджено поняття фінансового менеджменту як ключового інструмента забезпечення ефективності міжнародних інвестиційних проєктів у контексті глобалізаційних процесів міжнародної економіки та фінансових ринків. Визначено, що глобалізація економіки призводить до зростання інтеграції національних ринків та активізації міжнародних потоків капіталу. З’ясовано, що фінансовий менеджмент має враховувати глобальні потоки прямих іноземних інвестицій, що є індикаторами економічної стабільності та структурних змін на світових ринках. Проаналізовано глобальні показники прибутковості прямих іноземних інвестицій, що є важливими для оцінки ефективності міжнародних інвестиційних проєктів. З’ясовано, що фінансовий менеджмент в Україні, як країні, що значною мірою залежить від зовнішніх інвестицій, потребує оптимізації для зменшення ризиків відпливу капіталу та підвищення інвестиційної привабливості.