ДОВГОСТРОКОВІ РІВНОВАЖНІ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ МІЖ КРИПТОВАЛЮТАМИ ТА РИНКОМ ЕНЕРГОНОСІЇВ - ТРОЯН, Кирило (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У даному дослідженні аналізуються довгострокові рівноважні взаємозв’язки між цінами криптовалют та ф’ючерсами на енергоносії за допомогою коінтеграційного аналізу. На основі щоденних даних про ціни закриття торгів 401 криптовалют та 10 ф’ючерсних контрактів на енергоносії здійснено систематичну оцінку довгострокових взаємозв’язків між цими класами активів. Попередньо стаціонарність часових рядів перевірено за допомогою розширеного тесту Дікі-Фуллера, що забезпечило відбір лише рядів, інтегрованих першого порядку. Було проведено серію парних коінтеграційних тестів, результати яких збережено у реляційній базі даних для подальшого аналізу. Крім того, застосовано коінтеграційний аналіз Йохансена — багатовимірний метод, здатний виявляти множинні коінтеграційні зв’язки. Під час аналізу динаміку цін активів змодельовано у вигляді моделі корекції помилок, а кількість коінтеграційних зв’язків визначено за допомогою декомпозиції за власними значеннями. Розраховано дві тестові статистики — статистику сліду та статистику максимального власного значення, які порівнювалися з критичними значеннями на рівні значущості 5%. Результати свідчать про виявлення 1965 статистично значущих коінтегрованих пар, що становить 49% від загальної кількості досліджуваних пар. Зокрема, ф’ючерсні контракти на бензин RBOB демонстрували коінтеграційний зв’язок майже з усіма криптовалютними серіями (100%), тоді як ступінь коінтеграції серед категорій криптовалют варіювався наступним чином: метаверсійні токени — 100%, NFT/Gaming токени — 65,52%, стейблкоіни — 63,46%, утилітарні токени — 58,06% та платіжні токени — 55,45%. Отримані результати надають емпіричні свідчення того, що, незважаючи на високу короткострокову волатильність, ціни криптовалют тісно пов’язані з динамікою енергетичних ринків. Варіації в ступені коінтеграції між категоріями криптовалют підкреслюють неоднорідність ринків цифрових активів. Таким чином, результати дослідження ставлять під сумнів загальноприйняте уявлення про криптовалюти як ізольовані спекулятивні інструменти та висвітлюють вплив фундаментальних економічних чинників, зокрема вартості енергоносіїв, на довгострокову динаміку цін. Практичне значення результатів дослідження полягає у його внеску до розвитку методів управління ризиками, оптимізації розподілу активів та створення прогнозних моделей, що сприяє комплекснішому аналізу як цифрових, так і традиційних ринків активів.