ІННОВАЦІЙНІ СТРАТЕГІЇ ОРГАНІЗАЦІЙНОГО ПРОЄКТУВАННЯ В УМОВАХ ЗМІН - САКУН, Леся; СУХОМЛИН, Лариса; ШИШЛОВА, Юлія (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті досліджено вплив воєнного стану на організаційне проєктування та інноваційні стратегії українських підприємств, акцентується увага на адаптації традиційних підходів до нових змін. У ході дослідження було проведено аналіз різних методів перепроектування робіт, зокрема: розширення обов’язків, створення автономних робочих місць, запровадження гуртків якості та гнучкого графіку роботи. Встановлено, що ці методи можуть значно підвищити задоволеність працівників та їхню продуктивність, однак для досягнення оптимальних результатів вони повинні бути адаптовані до конкретного контексту організації, її цілей, культури та структури. Особливу увагу приділено впровадженню цифрових інструментів та інноваційних технологій, які полегшують процес організаційного проєктування. Зокрема, ERP-системи нового покоління (ERP II) дозволяють організаціям ефективніше управляти ресурсами, інтегруватися з контрагентами та координувати бізнес-процеси. Проєктування бізнес-процесів із застосуванням методологій SADT, IDEF та ABC сприяє покращенню ефективності управління, оптимізації ресурсів і підвищенню стійкості підприємств в умовах нестабільності. У статті також розглядається питання ефективності в ІТ-компаніях, де важливо поєднувати внутрішні та зовнішні показники. Для великих ІТ-корпорацій актуальним залишається використання соціального порівняння з конкурентами, що дозволяє оцінити ефективність за такими критеріями, як ринкова частка, відгуки клієнтів та здатність швидко адаптуватися до змін й доводить доцільність застосування комплексного методу.