ПОТЕНЦІАЛ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ: ВПЛИВ МІГРАЦІЙНИХ ВТРАТ - МУЛЬСКА, Ольга (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2025)
У статті представлено авторську методологію оцінювання потенціалу соціально-економічного відновлення України на основі Big Data, яка ґрунтується на моделі економічного зростання, що охоплює чотири ключові фактори-ресурси: капітал, працю, інновації та підприємництво. Виявлено комплементарний вплив міграційних втрат молоді на ресурсний потенціал країни (фінансовий, виробничий, демографічний, трудовий, інтелектуально-інноваційний, підприємницький) та подальше економічне зростання. Проаналізовано зміни демографічного і трудового потенціалів у періоди криз (2008, 2014, 2020 рр.) та війни (2022-2023 рр.), часовий лаг їх впливу на соціально-економічне відновлення (2-3 роки). Ідентифіковано перманентний вплив фінансово-виробничого потенціалу на економічне зростання та стабільність бізнес-середовища. Доведено, що нарощення інноваційного потенціалу сприятиме підвищенню ресурсної спроможності країни та її стійкості до макроекономічних і фінансових шоків; підприємницький капітал має динамічний вплив на соціально-економічне відновлення з лагом 2-3 роки та сприяє капіталізації інших ресурсних компонентів. Результати дослідження можуть бути використані для розробки стратегій відновлення України та її регіонів, спрямованих на ефективне управління ресурсним потенціалом у посткризовий період.