РОЗВИТОК ЗЕЛЕНОЇ ЕКОНОМІКИ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА БІЗНЕС-ПРОЦЕСИ ПІДПРИЄМСТВ - ДЕМ’ЯНЕНКО, Тетяна; ОБИДЄННОВА, Тетяна; ШЕЛЕСТ, Олексій (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
У статті проаналізовано концепцію зеленої економіки, її основні принципи та цілі, а також розглянуто та показано тенденції та перспективи розвитку цієї галузі в Україні з урахуванням поточної ситуації та проблем, що стримують її розвиток на даному етапі. Проблеми, пов’язані з нераціональним використанням природних ресурсів, варварськими методами ведення бізнесу, не спрямованими на задоволення потреб споживачів і якість продукції, а лише на отримання прибутку, використання енергоємних технологій у господарській діяльності з великим накопиченням відходів. Сьогодні технологічні, економічні, екологічні та соціальні проблеми підприємств призводять до перегляду всіх систем управління безпечним існуванням суспільства та забезпечення його добробуту. Тому поява «зеленої економіки» стала необхідною для суспільства, адже цей вид економіки поєднує в собі всі сфери життя. Метою даного дослідження є перевірка основних тенденцій та перспектив розвитку економіки сталого розвитку в Україні. з метою досягнення мети необхідно відповісти на такі завдання: перевірити концепцію «зеленої економіки», узагальнити основні принципи завдання, визначити перспективну тенденцію розвитку екологічно орієнтованої економіки України. Згідно з визначенням, запропонованим Програмою ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП), зелена економіка являє собою економічну систему, яка спрямована на підвищення рівня добробуту населення та забезпечення соціальної справедливості, водночас істотно знижуючи екологічні ризики та дефіцит природних ресурсів. Головною метою зеленої економіки є забезпечення гармонійної взаємодії між трьома основними аспектами розвитку: соціальним добробутом, економічним прогресом і захистом довкілля. Іншими словами, зелена економіка вимагає збалансованої та ефективної інтеграції соціальної, економічної та екологічної складових сталого розвитку. Варто підкреслити, що зусилля всіх учасників перехід до зеленої економіки має враховувати необхідність досягнення як короткострокових, так і середньострокових результатів, одночасно спрямовуючи зусилля на довгострокову системну трансформацію. Економічне зростання Забезпечення ресурсами, підтримка соціального захисту та справедливості, а також фінансування ініціатив і розвиток можливостей для впровадження принципів зеленої економіки. На сьогоднішній день зелена економіка є невід'ємною частиною сталого розвитку, яка спрямована на забезпечення гармонійного співіснування економічних, соціальних та екологічних систем. У контексті розвитку «зеленої» економіки в Україні, попри значний потенціал і перспективи, наразі бракує цілісного підходу та чіткої стратегії реалізації цього напрямку. Крім того, існують численні проблеми, які потребують термінового вирішення, зокрема питання раціонального використання природних і мінеральних ресурсів, захисту навколишнього середовища, а також недостатнього фінансування цієї сфери. Тому сьогодні необхідно зосередитися на вирішенні існуючих викликів, розробці ефективної концепції впровадження та розвитку зеленої економіки в Україні й активному впровадженні цієї стратегії в життя. Лише завдяки збалансованому поєднанню екологічних, економічних і соціальних складових розвитку наша країна може обрати шлях сталого розвитку та досягти економічного прогресу та підвищення рівня життя населення.