ФІНАНСОВІ РЕСУРСИ ТА ЇХ ТРАНСФОРМАЦІЯ ПІД ВПЛИВОМ ЦИФРОВІЗАЦІЇ СУЧАСНОГО АГРОБІЗНЕСУ - ЛІВІНСЬКИЙ, Анатолій; БЛИЗНЮК, Тетяна; СТЕПАНОВ, Микола (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Результати свідчать про наявність «перехідного періоду», коли управління фінансовими ресурсами поступово стає рушієм цифрової трансформації агробізнесу. В умовах воєнного стану цей період потребує додаткових стимулів, серед яких ми запропонували запровадження державних програм із субсидування цифрових технологій у сільському господарстві, розвиток інфраструктури для доступу до цифрових фінансів у віддалених регіонах та забезпечення стабільного фінансового регулювання для пом’якшення негативного впливу цифрових фінансів на економічну діяльність агробізнесів. Ефективне фінансове регулювання дозволяє не лише послабити негативний вплив, але й створює умови для прискорення адаптації до цифрових інновацій. Мета цього дослідження полягає в тому, щоб вивчити вплив цифрового фінансування на управління підприємствами АПК шляхом аналізу впливу цифрового фінансування на операційний прибуток та фінансовий результат сільськогосподарського виробництва. Дослідження показує, що цифрові фінансові ресурси допомагають підвищити операційний дохід та фінансовий результат сільськогосподарського виробництва, сприяють збільшенню операційного доходу сільського господарства шляхом збільшення пропозиції фінансування, прискорення ліквідності запасів та підтримки інвестиціями. Крім того, інклюзивне цифрове фінансування є більш ефективним для зростання сільськогосподарської діяльності внаслідок його поширення у всі сфери глобальної економіки.