МУНІЦИПАЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ ЯК ІНСТРУМЕНТ ДІАГНОСТИКИ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - БАРДАШ, Сергій; ШАПОВАЛОВА, Валентина; ДОБРОЗОРОВА, Олена (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Уряди країн розвинутої демократії приділяють максимум зусиль для розвитку контролю органів місцевого самоврядування, адже соціально-економічний розвиток держави безпосередньо залежить від рівня добробуту окремих фізичних та юридичних осіб територіальних громад. Означена діяльність забезпечує транспарентність та валідацію ефективності використання місцевих бюджетів та комунального (муніципального) майна, визначення проблем та перспектив соціально-економічного розвитку територіальних громад. На підставі огляду наукових публікацій та офіційної статистичної інформації обґрунтовано висновок щодо існування проблем у питаннях ухвалення та реалізації управлінських рішень економічного змісту в комунальному секторі національної економіки, а також необхідність розбудови системи комунального (муніципального) контролю не лише за місцевими фінансами, а усією господарською системою, що забезпечує функціонування та соціально-економічний розвиток територіальної громади. За результатами проведеного дослідження визначено склад інтегрованого об’єкту комунального контролю, його суб’єкти, а також запропоновані контрольні заходи, проведення яких створить необхідне інформаційне забезпечення для оцінки ефективності використання комунального майна (рухомого та нерухомого, а також ресурсів), діагностики економічного розвитку територіальних громад, визначення доцільних змін стратегії їх соціально-економічного розвитку.