ЕВОЛЮЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ ТА ЙОГО РОЛЬ У ПРОСТОРОВОМУ ПЛАНУВАННІ В УКРАЇНІ - МАРКІНА, Марія (MODELING THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMIC SYSTEMS, 2024)
Стаття присвячена аналізу еволюційного розвитку землекористування та його ролі у просторовому плануванні, зокрема в контексті України. Розглянуто трансформації підходів до використання земельних ресурсів у різні історичні періоди – від доіндустріальної епохи, де земля була ключовим фактором виробництва, до сучасного урбаністичного суспільства, у якому вона набуває значення як основа просторового розвитку. Особливу увагу приділено взаємозв’язку землекористування з економікою, урбаністикою та питаннями раціонального управління. Проаналізована роль просторового планування у забезпеченні раціонального використання земельних ресурсів на рівні територіальних громад, регіонів і міст. Визначено основні виклики, зокрема дефіцит міських земельних ресурсів, транспортну доступність, урбанізацію, а також вплив муніципальної політики на просторовий розвиток в Україні. У статті висвітлено сучасні тенденції просторового планування, включаючи теорії нової економічної географії та новий урбанізм, які акцентують увагу на значенні ефективного управління територіями для досягнення сталого регіонального розвитку.